Femårskalas

Nu har vi kalasat klart för idag!

Våningstårta med godis. Övre våningen:
* Chokladbotten
* Mjölk- och vitchokladfluff
* Spacklat med chokladsmörkräm

Undre:
* Vaniljbotten
* Vaniljkräm
* Rårörda hallon
* Spacklat med vaniljsmörkräm

Täckta med SP och dekorerade med SP, sockerpärlor och choklad.

 

 


Pepparkakshus 2010

Pepparkakståget jag förhoppningsvis ska tävla med på Verkets julmarknad 10-12 december. Ska du dit? Rösta gärna om du gillar mitt tåg :-).

Alltså jag ska först lyckas ha det stående på tv-bänken (utan att förstöras av barn/katt/klumpiga vuxxna) tills den 6/12 då det ska lämnas in och då lyckas köra in den till stan i fyra hela byggen. Går det kommer jag tävla, är det inte helt hoppar jag över det.

Här kommer i alla fall lite bilder. I onsdags bakade jag och Tilde husdelarna men eftersom hon var krasslig idag fick jag dekorera själv, inte mig emot ;-). Hon ska få "struta" ett eget bygge när jag gör en gran lite senare.

 

Jag har använt mig av detta recept på pepparkaksdeg.

Spritsade med kristyr:
1 äggvita
4 dl florsocker
1/2 tsk citronsaft

Färgade kristyren med Wiltons Red-Red, Leaf Green och Black. Godiset är Non-stop, Lysemelk, polkagrisar, mini-Basets winegums och en pingvinstång. I kolvagnen ligger lakrist av olika slag. Skorstenen är av modeleringschoklad.

Senare tänker jag modelera några svampar och en tomte, annars för tomtarna hänga på.


Förberedelser

Nu har förberedelserna inför födelsedagskalasandet närmaste veckorna. Idag har jag vabbat med Tilde och haft tid att pyssla lite eftersom vi även gick upp klockan fem *gäsp*. Har kokat knäck och Maraboufudge samt bakat ett vanilj- och ett chokladanslag.


I sviterna av ett pepparkakshusbak...

Hade tänkt att jag skulle sova länge imorse eftersom vi inte hade något särskillt planerat jag och Tilde på vår lediga dag. Men så blev inte fallet. Efter en tur på toa var jag klarvaken. Satte mig vid datorn med frukostmackan för att konstruera en pepparkakstågsmall.

Sagt och gjort, det blev ett pepparkakståg med tillhörande station/banvaktarstuga och jag fick tre brännblåsor på fingrarna!

Bilder kommer när hela alltet är dekorerat och klart...

Pralinkurs nummer tre!

Ja, det blev alltså tre kurser på ett år! Och gud vad kul det har vait och vad mycket jag lärt mig! Från att ha suttit på köksgolvet och bankat livet ur en pralinform till att henne ensan lyckas gjuta helt ok grejer.

Denna kurs var steg två i pralintillverning. Vi gjöt med överföringsark, doppade mersipan, flätade en korg o modeleringschoklad samt kokade polkagrisar. Fick en liten skvätt foundant med mig hem men eftersom den blev misslyckad och jag gjorde en sats ensam på kursen i sommras tog jag den minsta slatten.

Att koka karameller var verkligen kul! Det ska jag prova hemma nångång. Fast jag behöver hjälp av mannen om jag ska klara av att hinna ett helt kok för den stelnar väldigt fort.


Farsdag i förskott.

Vi bakade pepparkakor igår samt ett par dammsugare i fars ära idag. Det är ju fars dag imorgon men jag ska på kurs. Alltså blev det sconsfrukost och fika idag istället. På självaste fars dag ska dotter och far roa sig på Gustavsviksbadet medan jag gör praliner i Nora.

Yeah! En pralinkurs till hinns med i år! Tre stycken på ett år, inte illa.


Julgodis för hela slanten

Efter att ha varit ute med dottern och cyklat en timme på eftermiddagen var vi som två frysna fiskpinnar *burr*. Därför kröp jag upp i fotäljen med mina kokböcker och började sondera julgodisterrängen. Vad många gamla favoriter jag vill göra och vad många nyheter jag vill testa! Men det går ju inte att göra allt? Jo, nästan, när man bara göra halva sater eller mindre!

Det finns fem saker som jag gör en sats av varje år och kommer göra så för femte julen på raken och det är Mozartkulor (den enkla varianten och sen utan alkohol), Bountybollar, Martins chokladkola och vanlig hederlig knäck med mandel (hård ska den vara!) och Marabou fudge.

Sen ser det mer eller mindre olika ut varje år vartefter jag kommer över nya kokböcker och sidor på nätet. Förra året tex blev jag förtjust i Home made Toffefee och totalt avskräckt från Jodrdgubbskola eftersom jag brände fast två satser ordentligt i pannan.

Traditionen lyder som sådan i det Boman-Jonssonska hushållet. Julen startar med Tottens födelsedag den 2/12! Heller ja, oftast helgen närmast före, när det vankas födelsedagskalas. Till glöggen skall då serveras:

* Ingers pepparkakor
* Lussebullar
* Knäck
* Maraboufudge

Förra året testade jag även mintkyssar men i år får det bli omvända kyssar, alltså choklad med mint i mitten för dessa ska Totten få göra helt själv.

Jag kommer inte överens med knäck riktigt. Den blir för lös fast jag kokar den till 124 grader och den får koka i hundra år känns det som. Sen är den bökig att få i formarna mm mm. Nepp, det blir bara en gång och sen får det vara. Det som inte går åt på kalasen åker med i förskolepersonalens presentpåsar :-D.

För till dessa påsar får jag alltid tillfälle att testa något nytt! Udda recept som dyker upp i nån tidning och jag råkar ha ingredienser hemma. Som tex Johanna Westmans Pink Delight och alla möjliga knäcksmaker hon presenterar i sin bok Julgodis. För små och stora sockerbagare. Ur den har det även blivit Bacci som var något av en inkörsport för mitt pralinerande. Glamla godingar som Martins chokladkola som det blir så himla mycket av en sats är perfekt att bygga upp "massan" i en påse med mer exklusiva praliner. I dessa åker även ett par Bountybollar och nån Mozartkula, Toffeefe och resten av dessa portioneras ut till släkt och vänner.

Detta inlägg skulle väl inte handla om det jag har gjort, utan det jag vill göra ;-).

Då har vi avhandlat

* Knäck
* Maraboufudge
* Bountybollar
* Mozartkulor
* Hemma gjord Toffeefe

Dessa vill jag alltså prova...

* En mjuk chokladkola, tror det brukar vara mjlk istället för grädde? Har hittat ett recept i denna bok.
* En tryffelboll med moccasmak
* Klart Totten ska göra ischoklad, det gjorde hon förra året! Vit får det bli denna gång då jag handlat vit block på Coop ur utgående sortimentet.
* Fyra bröder som jag testade på senaste pralinkursen. Behöver inhandla en scilikonmatta!
* Johannas citronkola, lakritskola, gräddgudge, chokladdoppade aprikoser och frukt och nötbollar
* Lailas Rocky road

Choklad har jag hemma så det räcker till tre satser pralinskal. Hade tänkt mig att göra något liknande med hälvften i varje form likt 80-årspralinerna. Alltså lite rött i botten. Ecenser jag har hemma är mint, mocca, champange, rom, päron, tutti-frutti och lakrits. Fast roligas vore att testa pepparkakskryddor, kardemoumma, pistage, chili och citron "live" så att säga. I boken Choklad finns två recept på apelsinkaramell och hallontryffel som skall förslutas med socker (svårt?) som skulle vara mycket intressant att prova på.

Självklart ska det även till ett par efterrätter under julhelgen. Min lilla farmor ska få sina favoriter såklart!

* Mandelmusslor med vispgrädde och hjortronsylt
* Dubbla havreflarn med chokladfyllning
* Korintkakor
* Fruktkaka

Eftersom vi firar jul hos min släkt innan jul får jag bjuda mormor och morfar, kusiner etc även på detta + något mer efterrättsliknande? Förra årets chokladmousse blev ingen höjdare. Den var god, det var inte det, men ingen ville ha för att de var så mätta :-S. En mjuk pepparkaka kanske? Det var länge sedan.

Till julfirandes hos mannens familj går det bra mycket längre tid mellan mat och efterrätt och där har jag bjudit på både tårta och kalddkaka. Har anteckningar om ett försök till marängswiss eller apelsincheescake? Eller så helt enkelt en tårta, för ännu har jag inte kännt inspirationen att tårta tryta vilket den gjorde förra året.

Totten ska få baka sitt eget pepparkakshus. Ett litet ett av färdig deg som hon får "struta" helt solo medan jag petar på mitt färdiga Annars pepparkakshus.

Blir du trött när du läser detta? Misströsta inte, jag kommer kapa någonstans. Om inte annat finns det lösviktsgodis till förskolepersonalen om jag bara får ihop ett par praliner och en knäck åt dem :-D.



Lussebullar 2010

Här kommer årets sats lussebullar. Blev mindre bullar i år för jag fick hintar om att de var för stora förra året ;-).



Jag tävlar...



RSS 2.0