Ätbara julgåvor

Här kommer några bilder på de godispåsar jag och dottern fixat till mina kollegor på jobbet och hennes förskollärare.



Marshmallows, praliner med hjortronglögg- och pistagetryffel,
mintchokladkola, ischoklad, knäck och maraboufudge







Ischoklad, mintchokladkola, kex med sesamfrön och marsipangris. Korten dottern pysslade är gamla bänkskiveprover jag hittade på jobbet när jag städade.









Marshmallows - ett försök

Har velat försöka mig på denna kladdiga form av godis längre. Har ju gjort mmf av köpemarshmallows och med tanke på hur kladdigt det är kunde jag bara föreställa mig hur detta skulle sluta.

Det var VERKLIGEN kladdigt. Kladdigt på halva KitchenAiden, bunken, bänken, slickepotten och formen. Men kul var det att testa.

Letade efter florsocker med citron-, hallon eller chokladsmak men det finns inte längre. Därför fick det bli till att rulla i strössel, kakao och vanligt florsocker. Rullade också några i non-tempchoklad.






Mintchokladkola

Medan dottern pysslade julkort till sina lärare passade jag på att koka en kola. Testade Johanna Westmans chokladkola med mintsmak doppad i non-temp choklad och toppad med polkagrisstång.

100 g smör
2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
4 msk kakao (gärna av god kvalitet)
Några droppar pepparmyntsolja
200 g mörk choklad
5-10 polkagrisar eller en bit av en polkagrisstång

Koka 10 min till 120 grader. Häll upp på bakplåtspapper 30x20 cm. Låt svalna och skär sedan i bitar. Doppa i tempererad (eller non-temp) choklad och toppa med krossade polkagrisar.








En andraplats!

Igår eftermiddag åkte vi till Verker för att hämta mitt torn. Dömm om min förvåning och glädje över att jag kom tvåa!

Tre biobiljetter och en pass till Avesta Arts kan jag hämta på måndag. Så nu blir det bio i mellandagarna.


Skoldagboken

Dottern och jag kom överens om att jag skulle göra en skoldagbok som hennes sexårstårta. Den skulle fyllas med hallon, grädde, daim och dumlefluff.

Sen hade jag ju modellerat den älskade musen också!



Pepparkaksbygget i sin helhet


Sockerfritt adventsgott

Nu är vi klara inför helgens firande av dottern som blir 6 år imorgon. Knäcken och fudgen kokad, lussebullarna och pepparkakorna bakade och tårtbotten väntar på att fyllas.

Sista rycket jag gjorde blev en saftig saffranskaka och spröda pepparnötter utan socker.





Vispa 3 ägg med 2 dl socker eller sötningsmedel. Smält 100 g smör och låt svalna lite. Rör ner 1 dl filmjölk (eller vanlig mjölk) i det smälta smöret och rör ner detta i äggblandningen. Häll i en påse saffran och rör om. Blanda 3 dl vetemjöl med 2 tsk bakpulver eller 1 tsk bikarbonatoch tillsätt i smeten. Om äggen är väldigt stora kan du behöva blanda i ytterligare ½ – 1 dl mjöl. Häll smeten i en smord och bröad form som rymmer ca 1½ liter och grädda på nedersta falsen i ca 35-40 minuter.

Receptet hittade jag hos Matmamman.


Det här behövs för ca 30 st
100 g smör
eller margarin
1/2 dl lättströ
1 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk mald kanel
1 tsk malda nejlikor
1 tsk mald ingefära
1 tsk mald
kardemumma
Garnering mandelflisor

Ugn: 175°

Gör så här
1. Rör fett och lättströ poröst. Tillsätt ägget och rör kraftigt.
2. Blanda mjöl, bakpulver och kryddor. Rör ner det i smeten och blanda till en deg. Låt den vila kallt minst en timme eller över natten.
3. Forma runda bollar, som läggs på bakpappersklädd plåt. Tryck ner en mandelflisa i bollarna. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.
Tips!
Den sockerersättning du väljer måste tåla upphettning. Läs noga på förpackningen! I våra recept valde vi Hermesetas lättströ som ger samma sötma som strösocker. 1 dl lättströ ersätter alltså 1 dl strösocker. I recepten kallas sötningsmedlet lättströ.
Smaklig måltid

RSS 2.0