Sitsta rycket...

Tog sista rycket med bakningen inför begravningen nu på eftermiddagen. J drog till jobbet och slet med ett rör och jag slet med ett varmt plättjärn+seg smet+jagvilltittapåochhjälpatillfemmåringsomagerarigel.

Plättbakelser har jag bara ätit ;-). Men nu har jag alltså även provat att baka dessa. Inte fanken blev de så fina, runda och jämna som farmors! Att böja dem på en kavel gav inte helt rätt böj heller! Nu vet jag i alla fall hur jag inte skall göra nästa gång.

 


Våffeldagen

Vi slog ihop mannens födelsedag och Våffeldagen och skapade en mysig släktfika. Då dottern, fastnaglad framför bompa, imorse proklamerade att hon var för sjuk för att vi skulle gå på öppna förskolan, blev det till att stanna hemma.

Själv tog jag sovmorgon och efter en seg frukost började jag plocka här hemma. Började med en toscakaka efter recept från Sju Sorters kakor. Medan den var i ugnen passade jag på att röja bland vårt porslin. Efter farmors bortgång har jag nu en hel finservis att få plats med. Sagt och gjort, ut med det gamla och in med det ännu äldre!

Efter toscan petade jag även ihop en banankaka av ett gäng ledsna bananer i fruktskålen. Efter en timme var den fortfarande kladdig i mitten. Chansade att stänga av ugnen och låta den stå kvar på eftervärme tills vi kom hem igen efter en lunch på stan.

Den blev perfekt! Två tredjedelar rök fort som attan tillsammans med chokladbullarna och tvistpåsekakorna vi gjort tidigare. Självklart blev det våfflor också! Med grädde och tre sorters sylt. Kom på mig för en stund sedan att jag mellan 12.00 och typ NU levt på våfflor :-S. Inte bra! Får helt enkelt uppsöka frysen och rota fram en matlåda straxt.







Toscakaka

Kakan
100 g smör
2 ägg
1,5 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
0,5 dl mjölk

Glasyren
100 g mandelspån
100 g smör
1 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och sockerfluffigt. Blanda alla ingredienser till en smet.

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 20-25 minuter. Under tiden gör du toscaglasyren.

Lägg alla ingredienser till glasyren i en kastrull. Koka tills den tjocknar något.

Bred på glasyren på kakan och ställ in den 15 min till i ugnen, nu i mitten.


 

Banankaka

100 g smör eller margarin
3 dl strösocker
2 st ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk ingefära
2 tsk kanel
0,5 dl starkt kaffe
2 st mogna bananer (ca 400g)

Smörj och bröa en sockerkaksform med hål i mitten som rymmer ca 1 ½ liter. Smält smöret och låt det svalna.

Vispa socker och ägg fluffigt. Blanda i övriga ingredienser till en smet. Häll upp i formen och grädda i mitten av ugnen i ca en timme.


Helgens småkakor

Till min farmors begravning den 29/3 skall jag baka kakor som hon bakade när jag var liten. Idag och igår blev det de fyra första, nämligen;

* Kokoskakor
* Vaniljdrömmar
* Korintkakor
* Chokladsnurror







Chokladsnurror var första gången jag gjorde. Dessa är en variant på schackrutor vilket jag inte bakat någon gång eller för den delen. Istället för att sätta ihop två längder av vardera smak mot varandra och få ett schackmönster, kavlar man degen på varandra för att sedan rulla ihop. De blev väl inte lika fina som i Sju sorters kakor för de var rejält knixigt att rulla ihop degen utan att den sprack.

Vidare tänkte jag försöka mig på;

* Fruktkaka
* Toscakaka
* Mandelmusslor med grädde och hjortronsylt
* Dubbla knäckflarn med chokladkräm
* Flätad kardemummalängd

Vi blir inte så många antar jag men de som kommer får låta sig väl smaka.

Tårta till Joakim som fyller 42 imorgon.

Tilde och jag smög runt i köket medan J kollade på tv för till efterrätt idag skulle det bli tårta. Kanske inget mästerverk med från hjärtat.

Vi bakade av en halv rulltårtebotten. Fyllde den med ett lager glasskräm, ett lager skivad banan och ett lager jordubssylt. Spacklad med grädde.

I frysen hade jag en bit mmf gjord på skummbananer kvar. Tilde gjorde svampar och tåg att dekorera med. Rätt kul att Wilton Orange och Sky Blue tillsammans med mmf blev samma kulör som 118100.se har i sin logga.

 

 


Semesterbakande

Dottern har feber och jag har varit kvar i stugan. Druckigt choklad och löst korsord. Till mellis blev jag sugen på en macka och av det vi hade med oss blev det något dyligt.

Blandade torrjäst, vetemjöl, grahamsgryn, sirap, salt, flytande margarin och vatten till en deg. I med ett gäng russin och en liten riven morot. Jäste 1½ timme i bunken, lät bullarna jäsa ½ timme och sen in i ugnen 10 min. Absolut inget recpet bara på känn.




Semlor på förskolan

Eftersom vi hade sportlov denna vecka erbjöd jag mig att komma och baka semlor med barnen på tisdagen. Alldeles lagom antal barn för att klara det utan problem. Nio stora och fem små knattar bakade hej vilt.

Först fick de baka varsin bulle. Medan de jäste passade jag på att vara med i leken på Tildes avdelning. Jag måste erkänna att kan aldrig varit en dag på förskolan trots att hon gått där i fyra år och två månader. Fick massor med fina teckningar och Tilde var stolt som en tupp att mamma var där. Jag får bevara den känslan när hon som 14-åring ber mig släppa av henne en km från skolan för hon skäms *haha*.

När bullarna var klara fick alla barn färga sin grädde med valfri färg, välja en fyllning och montera sin semla. De på stora avdelningen klarade det galant själva medan de små fick lite mer hjälp. En liten på 18 månader var så lycklig över sin semla att pappa fick vänta medan hon omsorgsfullt pillade i sig den illgröna grädden, tror till och med att pappa fick smaka.

Mjölkfria semlor hittade jag ett recept på här. Fast när det kom till kritan gjorde jag mina vanliga bullar fast med Milda mjölkfri och Havremjölk från Karlshams mejeri. Inga problem alls med detta, smakade precis som det skall.

Semelbullar

50 g jäst
4 dl havremjölk
8 msk socker
100 g Milda mjölkfritt margarin
12 dl mjöl
Kardemumma

Smält margarinet, häll i kardemumma och värm upp det med havremjölken till 37gr (fingervarmt). Blanda ut jästen med lite av spadet. Arbeta ner det mesta av mjölet i spadet och kör i maskin i 10 minuter. Låt jäsa länge, jag lät degen ligga i två timmar och tröck ner den ett par gånger.

Rulla till 32 bullar och jäs i 30 minuter. Grädda på 250 gr i 8 minuter. Låt svalna.

Vi fyllde dem med antingen vaniljsmörkräm eller mandelmassa blandad med havremjölk. Sen toppades de med Karlshams havrevisp eller vanlig vispgrädde. På med locket och pudra med florsocker.

Vaniljsmörkräm

100 g mjölkfritt margarin
3 dl florsocker
1 äggula
Vaniljessens

Blanda alla ingredienser fluffigt.


Av överbliven jäst i kylen kan det bli...

...gudomligt goda bullar. Har man sedan några bitar mandelmassa, marsipan och blockchoklad samt lite kokos längst ner i en påse kan det bli ännu bättre!

Joakim fyller år om ett par veckor samt att vi imorgon drar till Sälen. Han var inte sen att haka på tanken på att få bullar med sig i matpackningen. Det blev 20 st med ovannämnda fyllning samt 20 st med kanel och socker.

När jag ändå kladdat ner min KitchenAid fick det bli "Twistpåsekakor". Samma sak som Dumlekakor men med 10 varierande bitar choklad från en Twistpåse.

Annars har jag laddat packningen med torrjäst och bakpulver. Pinnbröd ut på fjället är ett måste och en omgång scones lär det bli!

Twistpåsekakor

 

Bullar med choklad/marsipan/mandelmassa/kokos till höger. Kanel och socker till höger.

 

Min mästerbagare rullade in alla chokladbitar. Jag fick dock inte kalla henne bagare för hon var minsan "bara ett vanligt barn"


RSS 2.0