Semlor på förskolan

Eftersom vi hade sportlov denna vecka erbjöd jag mig att komma och baka semlor med barnen på tisdagen. Alldeles lagom antal barn för att klara det utan problem. Nio stora och fem små knattar bakade hej vilt.

Först fick de baka varsin bulle. Medan de jäste passade jag på att vara med i leken på Tildes avdelning. Jag måste erkänna att kan aldrig varit en dag på förskolan trots att hon gått där i fyra år och två månader. Fick massor med fina teckningar och Tilde var stolt som en tupp att mamma var där. Jag får bevara den känslan när hon som 14-åring ber mig släppa av henne en km från skolan för hon skäms *haha*.

När bullarna var klara fick alla barn färga sin grädde med valfri färg, välja en fyllning och montera sin semla. De på stora avdelningen klarade det galant själva medan de små fick lite mer hjälp. En liten på 18 månader var så lycklig över sin semla att pappa fick vänta medan hon omsorgsfullt pillade i sig den illgröna grädden, tror till och med att pappa fick smaka.

Mjölkfria semlor hittade jag ett recept på här. Fast när det kom till kritan gjorde jag mina vanliga bullar fast med Milda mjölkfri och Havremjölk från Karlshams mejeri. Inga problem alls med detta, smakade precis som det skall.

Semelbullar

50 g jäst
4 dl havremjölk
8 msk socker
100 g Milda mjölkfritt margarin
12 dl mjöl
Kardemumma

Smält margarinet, häll i kardemumma och värm upp det med havremjölken till 37gr (fingervarmt). Blanda ut jästen med lite av spadet. Arbeta ner det mesta av mjölet i spadet och kör i maskin i 10 minuter. Låt jäsa länge, jag lät degen ligga i två timmar och tröck ner den ett par gånger.

Rulla till 32 bullar och jäs i 30 minuter. Grädda på 250 gr i 8 minuter. Låt svalna.

Vi fyllde dem med antingen vaniljsmörkräm eller mandelmassa blandad med havremjölk. Sen toppades de med Karlshams havrevisp eller vanlig vispgrädde. På med locket och pudra med florsocker.

Vaniljsmörkräm

100 g mjölkfritt margarin
3 dl florsocker
1 äggula
Vaniljessens

Blanda alla ingredienser fluffigt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0